OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

7 Mart 2012 Çarşamba

Geocaching nedir - Geocaching-104


Nerede kalmıştık? En son GPS hakkında teknik bilgi vermeye çalışmıştım. Şimdi Kanada'da başlayan hikayenin devamını anlatayım....
GPS aldıktan sonra (Kanada'daki) eve koşarak geldim. Hemen internetten geocaching.com sitesine giriş yapacak, bulunduğumuz bölgeyi adresi siteye girecek ve data bankasından bulunduğumuz bölgeye en yakın olan (daha önceden saklanmış) kutuların listesini alacaktım.

Şaşırdım. Çünkü bizim evin tam 600m uzağında bir kutu olduğu işareti belirdi. Sitede haritada kutunun büyüklüğü daha önceden bulanların çektiği fotoğraflar kutunun bulunduğu noktanın açıklaması ve isteyenler için ayrıca ipucu da mevcuttu. İpucunu istemezseniz kullanmayabilirsiniz. Ama bazen o kadar iyi saklanıyor ki kutular ipuclarına ihtiyac duyabiliyorsunuz…
Hemen bize 600m uzakta olan kutunun koordinatlarını internet sitesinden kaydettim ve yeni aldığım GPS cihazına yükledim. İşin bu kısmı (ilk defa yaptığım için ) 20-30 dakika sürdü. GPS cihazının hareket ettiğim zaman koordinatları okuduğunu bir müddet sonra anladım. Bu yüzden benim için en zor kısım yeni aldığım GARMİN marka GPS cihazını kullanmaktı. :)
Daha sonra elimizde GPS başladık yürümeye. GPS üzerinde ne yönde gitmemiz gerektiği ok işareti ile gösteriliyordu. Her adımda kalan mesafe azalıyor ve heyecanım artmaya başlıyordu. Tabi ilk avımız olduğu için sitedeki o kutuya ait özel sayfayı çok iyi ve dikkatlı olarak okumamıştık. Hızlı adımlarla 10 dakika gibi bir sürede sıfır noktasına geldik. Fakat tahmin ettiğim gibi sıfır noktasında rahatça kutuyu bulamadık. 
Sonradan anladık ki aslında o kadar kolay bulmamak daha iyi bir şey. Çünkü siz saklanmış kutuyu ne kadar kolay bulursanız bu oyunu oynamayan bilmeyen kişiler de ”muggles olarak adlandırılıyorlar”  o kutuları rahatça bulup imha edebilirler… Bu nedenle gizlemeniz kutunun uzun süreli saklı kalması için önemli bir kural. Ama saklarken kutuları toprak altına gömmek yasak. Kayaların arasına gizlemek veya ağaç oyuklarına gizlemek en bilindik saklama yerleri… Zaten saklı kutuları bulmaya başladıkça saklama fikirleriniz artmaya ve değişik yöntemler keşfetmeye başlıyorsunuz…
Bizde ilk kutumuzu bu şekilde (ipucunu siteden okumadığımızdan) zorlanarak GPS sıfır noktasında 35 dakika arayarak bulduk.
Ama o kutu bulduğumdaki heyecanı burada kelimelere dökmem imkansız.. Çünkü gerçekten bir define bulmuş kadar sevinmiş kendimi define avcısı gibi hissetmiştim…
Kutunun içinden ne mi çıktı? 
Daha önceden gelenlerin tarihi ve zamanı kaydettikleri bir defter, 4-5 tane küçük plastik oyuncak (Kanada’da genellikle aileler küçük çocukları ile birlikte bu oyunu oynuyorlar) ve trackables denilen (daha sonra anlatacağım) üzerinde kod numarası bulunan izlenebilen madalyonlar. Bu madalyonlar özel yapım aksesuarlar ve üzerlerindeki track numarası ile  geocaching.com sitesinde hangi geocaching kutularını ziyaret etmiş görebiliyorsunuz. 

Geocaching Kuralları Nelerdir?

Unutmadan  söylemek istediğim önemli oyun kuralları:
Genelde bu oyuna ilk başlayanlar define avı dendiği için bulunan kutuyu alıp götürebileceklerini düşünüyorlar. Geocaching oyununda koordinatları verilen saklı kutuları YERİNDEN OYNATMAK yasak! Bulduğunuz yere tekrardan saklıyorsunuz. Yapmanız gereken kutuyu bulmak içindeki not defterine geldiğinizi not etmek. İçinde trackable dediğimiz madolyanlardan varsa bir ya da iki tanesini almak , ve aldığınız kadar BAŞKA malzemeyi de tekrardan kutunun içine koymak. Bu sayede sizden sonra gelecek oyuncu için de alacak bir şey bırakmış oluyorsunuz…
Bu oyun sadece TOPLAMAK ve defineyi zula etmek için kurgulanmamış.
Asıl amaç: Koordinat sistemi sayesinde GPS kullanımını arttırmak ve kutu saklayıp o kutuları bulmak ve bulduğunuzu geocaching.com sitesinde bulduğunuz kutunun sayfasına eklemek.
Bu sayede üyeler kaç kutu bulmuşlar hangi kutuları bulmuşlar kayıt edilmiş oluyor…
Ayrıca trackables denilen madalyonları da aldıysanız. Onları da en kısa sürede başka bir geocaching kutusuna bırakmanız ve böylece madalyonların seyahatine devam etmesini sağlamış  oluyorsunuz….
Geocaching 104 yazımızın sonuna geldik.. Geocaching 105'te görüşmek üzere… ;)


Daha fazla bilgi için 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...