OMActivities Etkinlik Takvimi

Etkinliklerinizi gönderin - Yukarıdaki Takvime ekleyelim !

21 Eylül 2012 Cuma

Geocaching Trackables Nedir? Travel Bugs and Geocoins

Geocaching'in en zevkli tarafı kutuyu bulduktan sonra içinden ne çıkacağını merak etmektir. 

İçinden çıkan küçük hediyeler Swag olarak tanımlanır çocukların hoşuna gidebilecek türde küçük oyuncaklardır. Ama bizim gibi kocaman çocuklar bu oyuncaklardan G.I Joes veya sürpriz yumurta hediyelerinden çok hoşlanmayız. 


Geocache'lerin bazılarında bizlerin de çocuklar gibi mutlu olacağımız eşyalar çıkacaktır. İşte bunlara Trackable items deniliyor. (takip edilebilenler) 


Takip edilebilenleri iki türe ayırabiliriz.

- Geocoins (madalyonlar)
- Travel Bugs - TB  (takip edilebilen künye)

Aslında iki türün de amaçları aynıdır. Takip edilmeleri

Travel Bug askeri künyelere benzemektedir. Geocache oyuncuları bu özel künyeleri Groundspeak'ten satın alabiliyorlar. Daha sonra bu künyelere isteklerine göre (küçük bir oyuncak, anahtarlık veya yaratıcılıklarına göre değişebilecek farklı farklı eşyalar bağlayabilip) özelleştirebiliyorlar.  Tabi bu bağladıkları ne olacakda küçük boyutlarda olmalı. 

Örneğin bu fotoğraftaki TB'nin ismi ''Senin şanslı günün'' Gördüğünüz gibi künye yanında ve yonca şeklindeki oyuncak da ona bağlı. 



Geocoin ise basitçe söylemek gerekirse özel yapım madalyonlardır. Boyutları genellikle 3cm çapında olup ama farklı boyutlarda ve şekillerde geocoin'ler Groundspeak tarafından satılmaktadır. TB'lere göre daha pahalıdır ve özel üretilmiştirler. 


Madalyonlar sizin isteğinize göre üretilebilmektedirler. (Sahip olduğunuz firmanız için, özel günler için veya klub organizasyonlarınız için..) Hatta çok sevdiğiniz ama kaybettiğiniz evcil hayvanınız için bile geocoin yaptırabilirsiniz.  (örneğin: sevdiğiniz ve kaybettiğiniz bir arkadaşınız yakınınız için bir TB hazırlayabilir ve dünyayı dolaşmasını sağlayabilirsiniz) Kısacası yapılabilecek olasılıklar sonsuz.. Yaracıtılığınıza bağlı..



Peki bu takip edilen trackable cisimlerle ne yapılıyor? 

Yukarıda anlatmaya çalıştığım 2 türde de üzerlerinde groundspeak tarafından basılmış özel seri numaraları mevcuttur. Hem TB hem de Geocoin seri numaraları kendilerine ait özel numaralardır. Hepsi farklı farklı basılmaktadır. Bu yüzden satın aldığınız trackable cismin üzerindeki seri numarayı geocaching sitesinden aktif duruma getirmelisiniz. 

Aktif hale getirilen bu trackable'lar artık kendilerine ait bir sayfaya sahip olurlar. Geocache kutularını hazırladığımızda nasıl o kutunun kendine ait tanıtım sayfası oluyorsa bu madayon veya TB'lerinde hepsinin kendine ait sayfası vardır. Bu sayede sahip olduğunuz cisme kutulara nasıl isim veriyorsak bir isim verebilirsiniz.  Ayrıca isim dışında aktif hale getirdiğiniz bu madalyonlara bir amaç yükleyebilirsiniz. 

Örnek amaçlar: 
Hep doğuya haraket etsin,  Hep kuzeye gitsin, dünyayı dolaşıp tekrardan bana gelsin veya özel bir nokta seçip oraya gitmesini isteyebilirsiniz. Hatta 2-3 TB hazırlayıp bunlara kardeş TB'ler yapabilir ve yarıştırabilirsiniz. Aynı noktacan başlayan maceralarında bakalım hangisi daha uzağa gidecek diye sorgulayabilirsiniz..

Aktive etttiğiniz trackable 'ın sayfasını hazırladıktan sonra madalyonun  maceraya başlamasına izin verebilirsiniz. Gidip güvenli olduğuna inandığınız bir kutuya trackable'inizi koyabilirsiniz. 

Sizden sonra başka bir oyuncu kutuyu bulup içinden sizin trackable'ınızı alıp üzerindeki seri numarasını geocaching sayfasına kayıt ettirmelidir. Bu sayede TB veya geocoin'inizin kimde olduğunu sayfasından öğrenmiş olursunuz. 
Kutudan trackable'i alan kişi sayfada yazan amaca göre başka bir kutuya koyma sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bildiğiniz gibi geocaching kutuları bulunduğunda kutular yerlerinde sabit kalmalı ve logbook imzalanmalıdır. Trackable bulunduğunda da seri numarası sayfaya kayıt ettirilmeli ve amacına göre hareket ettirilerek yeni kutusuna macerasına devam etmesi için bırakılmalıdır. 

Eğlenceli olan tarafı trackable cisimlerinin kaç farklı kutuyu ziyaret ettiği , kaç km yolculuk yaptığı ve ne zamandır yollarda olduğu bilgisinin alınabilir olmasıdır. 

50000km üzerinde yolculuk eden TB'ler olduğunu düşünürseniz sahibi için ne kadar değerli bir cisim olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu nedenle LÜTFEN  TB veya geocoin bulduğunuzda sahibi adına sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Kaybolmamasına özen gösteriniz. Çünkü ileride sizinde TB veya geocoinleriniz olduğunda aynı önemin gösterilmesini isteyeceksiniz. 


Farklı farklı bir sürü fikirle amaçları olan TB'lerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin: Kumsalları ziyaret etmek ve fotoğraflarının çekilmesini isteyen bir disney kahramanı bulabilirsiniz?

Bu arada oyuncular buldukları Trackable'ler hakkında yorum ve düşüncelerini yazabilirler. Bunları okumak ve bu değişik fikirlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak bile çok eğlenceli olabiliyor.


Örneğin, sol tarafta benim sahip olduğum 21 trackable'in şu andaki durumları hakkındaki liste gözükmektedir.  Sırası ile en solda şu andaki konumlarının benden ne kadar uzak olduğu gözükmektedir. Daha sonra onlara verdiğim isimler , en son ne zaman kayıt edilmiş, kimin sahibi olduğu (hepsi benim olduğundan omaggo tabii) daha sonraki sutunda da şu anda kimde veya hangi geocache kusutunda olduğu ve şu ana kadar kaç km yol yaptığı yazmakta.. Benim en fazla yol kateden trackabel item'ım 33.360km.  ;)




 Eğer bizim geocaching toplantılarımıza katılırsanız, elimizde olan TB'lardan size verebiliriz. Veya sorularınıza bire bir daha detaylı bilgi verme şansımız olur..

Tüm geocaching severlere iyi avlanmalar ;)


Daha fazla bilgi için 

2 yorum:

  1. Abi merhaba, yazına bugün forumda gezerken denk geldim. Çok güzel bir içerik oldu. Benim en dikkatimi çeken konulardan biri. Henüz bulduğumuz kutu sayısı 4 olunca daha bir tanesiyle karşılaşmak nasip olmadı ama inşallah olacak.

    Bu trackables lar yaratıcılığı körükleyen nesneler diye düşünüyorum. Çok güzel amaçlar yüklenebilir.

    Ayrıca bir de sorum olacak. Bu TBlerin, geocaching.com sitesinde ülkemizdeki distribütörünün adı yazıyor ancak ilgili siteye gittiğimizde herhangi bir bilgiye ulaşamıyoruz. bu konuda ülkemizde satışı yapan bir yer var mı acaba?

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. öncelikle yazmayı unutmuşum hatırlattığın iyi oldu Murat,
    bölgende kutu var mı diye arattığın zaman bildiğin gibi geocaching.com listeliyor..

    Bu listeleme sırasında kutuların içinde geocoin veya TB var mı diye yazıyor. kucuk bir IKON var listelemenin yanında.. Ben ondan bahsetmeyi unutmuşum. Yani kutuların içinde kayıtlı trackable varsa aslında kutuya gitmeden biliyorsun... ;) gittiğinde bazen kayıtlı olduğu halde madalyonu bulamadağın oluyor.. Ya yanlış kayıt ya da biri almış ama daha siteye eklememiştir vs..


    Gelelim ikinci soruya distribütöre eğer mail atarsan cevap veriliyor.

    Ayrıca bende de malzeme var bende sana yardımcı olabilirim ;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...